Wira Merah

Personal | Blogging | Teknologi | Review | Advertorial

Tinggalkan Komen Di Blog Aku

Salam Sejahtera,

Tinggalkan Komen Di Blog Aku – Pentingkah komen pada sesebuah blog ? Bagi aku komen adalah penting. Mungkin ada sesetengah orang tidak kisah sama ada blog mereka ada komen yang di tinggalkan ataupun tidak.

Ada komen di blog atau tidak itu bergantung kepada tujuan kita membina blog. Ada blog aku yang lain tidak perlukan komen. Ini kerana aku bergantung spenuhnya traffic dari search enjin. Dan tujuan blog di bina adalah untuk pengguna yang mencari bahan rujukkan dan di sana aku  letakkan iklan adsense.

komen di blog

Image – Credit To SocialMediaMarketingUniversity.com

Tapi untuk blog ini ia bertujuan untuk bersosial dan semestinya untuk mencari duit juga. Jadi komen amat penting. Tapi kat blog ini saya tidak letakkan iklan adsense. Sebab blog ini di bina bukan bertujuan untuk diletakkan iklan pay per click.

Dari blogwalking yang aku lakukan, ada bermacam cara blogger menghargai pengunjung yang meninggalkan komen di blog mereka. Contohnya membuat entri Top Komentor untuk setiap bulan.

Dari idea ini akupun terfikir juga, bagaimana cara menghargai pengomen di blog ini. Sebagai tanda terima kasih. Dari situ dapatlah aku idea. Jika anda perasan bahagian si debar  aku tukarkan widget ‘recent comment’ kepada ‘Top Commentators’. Di sidebar ini akan dipaparkan 10 komentor terbanyak.

Mungkin ia nampak biasa. Apa kelebihan jika nama anda terpapar di ‘top commentators’. Di sini ia memberikan anda backlink do follow sebagai menghargai anda. Sebab di luv comment tu aku set no follow.

Bina Perniagaan Dengan Jenama Sendiri

Dengan backlink do follow apa yang aku faham link blog anda akan di jejak oleh mesin pencari.  Dan di mata google blog anda ada nilai. Bermakna ia menambah nilai seo off page blog anda. Selain itu ia akan menaikkan page rank blog anda.

Dengan adanya do follow backlink ini akan memeriahkan lagi ruangan komen di blog ini. Dengan komen-komen ini ia sebenarnya memberikan semangat dan kekuatan untuk aku terus mengasah dan melatih diri untuk terus menulis. Rindu dengan komen rakan-rakan akan menyebabkan kita rajin untuk kemaskini blog. Walaupun tidak dapat kemaskini setiap hari. Sekurang-kurangnya ia mengingatkan kerja kita pada blog.

Apa kata anda ? Sudi-sudilah tinggalkan komen di blog ini. Dengan adanya komen, blog kita nampak lebih hidup. Walaupun kurang pengunjung. Tetapi komen ada nilai tersendiri untuk pengunjung baru blog kita.

Secara psikologi bila kita lihat jumlah komen pada blog. Kita akan kata ‘Ohh..meriah juga blog ni”. Cuba kita pergi ke blog yang tiada komen yang di tinggalkan. Nampak sunyikan. Apapun itu terpulang kepada anda. Masing-masing ada pendapat yang berbeza.

The Author

Wira Merah

Terima kasih sudi singgah di blog Wira Merah ini. Semoga artikel yang ada di blog ini bermanfaat untuk anda. Segala kerosakkan dan kerugian akibat dari penggunaan artikel di sini adalah atas tanggungjawab anda sendiri. Tiada kaitan dengan yang hidup atau mati.Jangan lupa tinggalkan komen anda, Kunjung mengunjungi amalan mulia. Eratkan persaudaraan sesama kita. Hidup Mesti Kacak .

20 Comments

Add a Comment
  1. Kalau tinggalkan komen, bolehlah berinteraksi dengan penulis blog.
    ENTRI Joe ☛ Komisyen Ke-47 Dari JobdirumahMy Profile

    1. Dapat mengeratkan lagi hubungan. Kalau tak blogger sokong blogger sapa lagi kan.

  2. kalau saya komentar di blog lain bagi saya wajib hukumnya mas, perkara blog blog yang saya kunjungi berkunjung balik atau nggak bukan masalah, saya pribadi blogwalking berkomentar menjadi tempat saya mengasah pikiran saya dalam menanggapi suatu topik, dengan begini wawasan pengetahuan saya jadi bertambah, ngeblog selain sharing pengetahuan bisa jd perekat sillaturrahmi sebagai sesama narablog, meski hanya di dunia maya. Oy mas BTW gimana caranya menampilkan top komentator bulanan ? plugin apa yang dipakai kalau saya boleh tau
    ENTRI Rizkyzone.com ☛ Masuk Neraka Siapa Takut | Sosok Ibu yang SabarMy Profile

    1. Saya guna Top Commentators Widget..

  3. yes… melalui blog kita beroleh duit dan menjana pendapatan sampingan

    1. Wah, nyengok juak kau sitok. Tq adly. nama glamour ya. Nang betul padah kau ya.

  4. izinkan gua meletak komen disini yer..hu3…sebenar itu juga sebagai sumber inspirasi untuk kita terus menulis
    ENTRI blogger lelaki ☛ Kisah Lelaki BersayapMy Profile

    1. Sangat di alu-alukan blogger lelaki, betul tu komen jadi sumber inspirasi..

  5. mana tahu dapat jugak kenal2 adik perempuan bro.. hoho
    ENTRI encikarman ☛ Pulai Desaru Beach Resort – Pengalaman bercutiMy Profile

    1. Kalau blog perempuan mmg gambar muka comel2 mereka letak..

  6. komen adalah penanda aras kepada blog yang bersifat mesra pelawat..kalau banyak maka pihak admin adalah jenis suka blogwalking
    ENTRI kakiblog ☛ Mengapa Blogger Baru Wajib BlogwalkingMy Profile

  7. paling best sekali, dapat komen apa yang sedang kita bacakan..hahaha
    ENTRI Hafizul ☛ Gambar Payudara Di HisapMy Profile

    1. Ha..ha..yg tidak berkaitan mmg tidak excited bro.

  8. Very efficiently written story. It will be valuable to everyone who
    utilizes it, including myself. Keep doing what you are doing – i will
    definitely read more posts.
    ENTRI web development ☛ web developmentMy Profile

  9. Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you recommend starting with a free platform like WordPress
    or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
    Any tips? Cheers!
    ENTRI http://www.consultorseo.cohttp://www.consultorseo.coMy Profile

  10. Good replies in return of this difficulty with solid arguments and
    describing all about that.
    ENTRI local fencers ☛ local fencersMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

✦ Copyright © 2013 - 2015 | Follow Google+ Wira Merah Frontier Theme